Routes/trackbestanden voor OZI CE.
(4-10-2010)

 

Onderstaand een voorbeeld van een zip bestand met een combinatie van tracks(.plt) bestanden en route (.rt2) bestanden.

 

Naam

Streek

Datum

Rondje Helmond

ZO Brabant

25-6-2007

 

 

Plannen van tracks/routes

 

U kunt reeds door anderen gereden of gemaakte tracks downloaden van verschillende sites. Bekende voorbeelden hiervan zijn:

www.gpstracks.nl

www.fietsen.123.nl/gpsfietsroutes.htm

www.gpsfietsroutes.nl

www.ontrack.nl (betaalde routes)

www.gpswalking.nl

www.goXchange.nl (leden)

www.go-gps.nl

 

Daarnaast zijn er reeds enkele initiatieven voor planner op internet en de pc. Enkele planners zijn zg. van/naar planners met eventuele tussenpunten.

Deze planners zijn vaak geschikt voor een route op papier en een track. De track wordt meestal gemaakt in een gpx-betand.

voorbeelden zijn:

www.fietsersbond.nl                                          Verschillende internetplanners. Een aantal provincies heeft bijv. een van/naar planner, voor ZO-Brbant heeft men een planner op basis van zg. fietsknooppunten.
Men probeert z.s.m. tot een landelijke dekking te komen. Routes op papier en in gpx-formaat

www.radroutenplaner.nrw.de/                           een internetplanner voor NordrheinWestfalen. Lijkt erg veel op de van/naar planner van de fietsersbond. Een leuk initiatief van onze naaste oosterburen.

http://digifietser.dommel.be/                              een PC-planner voor de zg. fietsknooppunten in Nederland en België.

http://planner.holland.com/fietsroutes/               een internetplanner voor LF(Landelijke fietsroutes)

 

Fietsrouteplanner voor OSM kaarten op internet, ook voor route op papier.

Het aardige is dat een route op OSM kaarten van te voren gepland kan worden op internet, ook over de grens, en de track in GPX en XML formaat kan worden gedownload. Lijkt in die zin veel op de planner van de Fietsersbond (http://www.fietsersbond.nl/op-fiets/fietsroute-planner) waar plannen van deur tot deur kan plaatsvinden. De planner voor OSM vindt u op http://www.openrouteservice.org/ , geschikt voor auto, fiets en wandelaar, welke mijns inziens een enorme potentie heeft.

Het aardige van deze planner is dat ook voor personen zonder GPS apparatuur een keurige routebeschrijving in het Nederlands kan worden verkregen. Rechts op de kaart staat een blauw/witte plus waar u een aantal voorkeuren kunt kiezen. Het gebruik is even wennen maar het loont de inspanning. Kies naast de knop Calculate voor “more options” om de taal van de uitvoer in te stellen.

Voor GPS gebruikers is het prettige dat plannen op praktisch hetzelfde kaartmateriaal kan plaatsvinden als welke men in de eigen GPS apparatuur kan plaatsen via de gedownloade kaarten. Garmin gebruikers kunnen de track omzetten naar een routeerbare route met tussenpunten die op het routeerbare gedownloade kaartmateriaal kunnen worden toegepast. Aardig is ook dat de geplande route met tussenpunten als link kan worden uitgevoerd en doorgestuurd naar iemand anders die de geplande route dan ook kan bekijken/downloaden in de planner.

 

Fietsrouteplanner voor Fietsersbond, ook voor route op papier.

De planner van de Fietsersbond (http://www.fietsersbond.nl/op-fiets/fietsroute-planner), waar plannen van deur tot deur kan plaatsvinden, wordt nog steeds uitgebreid. Alleen de provincies Noord Brabant, Limburg, Zeeland en Groningen zijn helaas nog niet in de planner opgenomen. De kwaliteit van de planner is hoog met een zeer hoge actualiteit. Nadeel is echter dat je zelf meestal niet het actuele kaartmateriaal hebt wat in de planner wordt gebruikt. Bij het volgen van tracks hoeft dit geen bezwaar te zijn. Het OSM kaartmateriaal is goed bruikbaar in samenhang met de planner.

 

Ik pretendeer hiermee niet compleet te zijn maar ik denk dat de belangrijkste voorbeelden aangegeven zijn. Heeft u zinvolle aanvullingen dan graag een mailtje naar mijn emailadres.

 

Link voor picasa