Omzetten tracks naar routes (voor de gevorderden)
(23-2-2009)

 

Gezien het feit dat er weinig routes zijn te vinden op internet komt natuurlijk direct de vraag:

Is het niet mogelijk een track om te zetten naar routes??

Nadeel hiervan is dat een track uit erg veel punten kan bestaan en lang niet altijd goed de juiste situatie weergeeft. Een goed geschoonde track met weinig overbodige punten ligt echter dicht tegen een route aan. Hierna een methode om tracks om te zetten naar routes. De situatie andersom zal waarschijnlijk niet voorkomen. Je hebt hiervoor wel het programma poiconverter.exe nodig. Dit kunt u downloaden van http://rjdavies.users.btopenworld.com/html/poiconverter.html

 

-     Haal de track van internet. In mijn voorbeeld de hoevenroute;

-     Unzip het bestand;

-     Start het programma POIconverter.

 

 

-     zet via options/trackfilter of het aantal trackpunten verminderd moet worden (pas op, is erg willekeurig).

-     druk de trackknop met de twee voetjes(tracks)

-     Laad het bestand via file/open (wijzig bestandstype in .gpx)

U ziet dat er 295 punten zijn geladen.

-     druk op de routeknop met de drie bolletjes (naast voetjes)

-     sla het bestand op met file/save (wijzig bestandstype ivoor OZI in .rte)

Trackpunten zijn naar het .rte bestand geschreven.

 

Kopiëer naar je pda in de routemap en laad de route zoals eerder besproken.

 

Wijzigen geconverteerde route:

Je kunt met de routeaanmaak keuzebalk de route eventueel bijwerken.

Als er veel trackpunten omgezet zijn naar routepunten loopt u het risico van “overkill” aan aanwijzingen. Door de routepunten die u alleen nodig heeft voor de juiste richtingaanduiding maar op zich geen aanwijzing hoeven te genereren als “stil” te markeren kan het aantal aanwijzingen sterk worden beperkt. Helaas blijkt dat de converteerde route niet visueel te maken en te wijzigen is in OZI PC. Op het pda scherm is moeilijk te zien welke routepunten stil gemaakt moeten worden omdat het wijzigingsvenster over de kaart staat. Zelf los ik dit nu op door de track ook te converteren naar waypoints en deze waypoints in OZI-PC op te roepen De nummering van de waypoints loopt synchroon met de routepunten en ik kan snel zien of ze relevant zijn voor de navigatie. In het route eigenschappen venster kan ik dan snel de relevante routepunten op stil zetten.

 

Praktijk:

Ik heb zelf enkele tracks van www.gpstracks.nl gehaald en deze geconverteerd naar een route. Deze zonder wijzigingen geladen in mijn pda en met mijn pda in de zak en het “oortje” in de route gereden op gesproken aanwijzingen. Echte problemen kwam ik tegen op plekken waar de situatie gewijzigd was en de aangegeven route niet meer mogelijk was of als de punten zo dicht bij elkaar lagen dat de tijd voor het geven van gesproken aanwijzingen te kort is. Voorbeeld hiervan zijn op dit moment de vele rotondes die pas aangelegd zijn of worden. In mijn geval lagen een vijftal punten bijna binnen de door mij ingestelde signaleringszone (proximity zone). Ik had dit echter direct in de gaten doordat de meldingen verminkt waren. Even kijken op het scherm gaf direct de oplossing. De enige plek waar ik wel  eens probleempjes ervaar is als een route op kleine afstand evenwijdig of slecht heel licht buigend wegloopt langs een andere weg of fietspad. Maar ik heb het idee dat dit ook bij tracks het geval is.

In de praktijk merk ik dat ik het prettig vind om te rijden op gesproken aanwijzingen met als backup het visuele op het scherm. Dit geeft je de mogelijkheid om van het landschap te genieten zonder steeds op het scherm te hoeven kijken.

Er zijn echter nog maar heel weinig navigatiemogelijkheden op de fiets en bij wandelen met gesproken aanwijzingen. De mogelijkheden binnen OZI-CE zijn ook nog zeer simpel.

 

Door mij omgezette en gereden routes staan op de volgende pagina: