Navigeren voor wandelen en fietsen met PDA en OZI explorer CE. (4-10-2010)

 

 

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 

Algemene info over navigeren met de PDA/Smartphone/GPS. (4-10-2010)

 

Algemene ontwikkelingen Garmin apparatuur/toepassingen. (4-10-2010)

 

Vertaling OziExplorer CE in het Nederlands.(23-2-2009)

 

Kaarten, zelf kalibreren of kopen. (4-10-2010)

-           zelf kalibreren van kaarten (23-2-2009)
-           samenvoegen van kaarten m.b.v. Mapmerge Utility(23-2-2009)

 

 

Navigeren met behulp van tracks en routes.

-           Voorbeeld van navigeren met tracks (23-2-2009)

-           Voorbeeld van navigeren met routes (23-2-2009)

-           Enkele voorbeeldroutes en routeplanners voor pc en internet   (4-10-2010)

 

 

Zelf creëren van een route in OZI-CE (23-2-2009)

 

Omzetten tracks naar routes (voor de gevorderden) (23-2-2009)

 

Zoeken van een geocache met behulp van Ozi CE (23-2-2009)

 

Combineren van tracks met digitale foto’s en tonen op Google Earth (29-4-2008)

 

Waarom gekozen voor OZI-CE?

OZI is een van, zo niet het meest populaire navigatieprogramma voor PC en PDA/Smartphone(Windows CE) voor fietsen, wandelen, geocaching en offroad . Het is wereldwijd populair bij allerlei gebruikers en vooral, een aantal zaken zijn inmiddels gebaseerd op OZI formaten of kunnen er met hulpprogramma’s naar geconverteerd worden.

Ook tracks/waypoints gemaakt met specifieke navigatie-apparatuur zoals Garmin en Maggelan of voor GPSWIN kunnen geconverteerd worden naar OZI.

Een ander heel belangrijk voordeel is dat er een volledig functioneel pakket is voor zowel PC als PDA. Het maken van tracks en routes is zowel mogelijk op PC als op PDA en over te dragen naar elkaar. Kaarten kunnen echter alleen zelf gekalibreerd worden in OziExplorer PC. Helaas is de compatibiliteit tussen bestanden niet overal aanwezig. De bediening van een aantal functies is erg verschillend. Dit is ontstaan door het grote verschil in moment van ontwikkeling.

Er worden topografische kaarten geleverd op OZI formaat door het kadaster waardoor het scannen en kalibreren van kaarten achterwege kan blijven. Daarnaast zijn er gratis kaarten te verkrijgen via OpenStreetmap. (kijk onder kaarten).

Het zelf scannen en kalibreren is in het PC pakket zeer goed mogelijk dus voor niet beschikbare gebieden altijd te doen. De kans dat u echter kaarten op internet vindt voor OZI is zeer groot.

 

Er zijn wel alternatieve pakketten zoals bijv. GPSDASH en Smartmap maar deze zijn over het algemeen beperkter in gebruik(wat soms een voordeel is) maar vooral men moet de eigen kaarten scannen en/of kalibreren wat best een behoorlijke klus is om dit goed te doen.

Met OZI-CE kan naast zg. tracknavigatie via routenavigatie op relatief simpele wijze de navigatie met gesproken aanwijzingen ondersteund worden.

 

Hierna zullen we praktisch proberen uit te leggen hoe je kunt navigeren voor wandelen en fietsen met behulp van een programma zoals in dit voorbeeld OZI explorer CE. Een programma voor windows CE (pda). (Kijk op de site www.oziexplorer.com voor ondersteunde apparatuur). Er wordt bewust niet ingegaan op allerlei details om zaken te verfijnen omdat dit het verhaal extra lang en daarmee minder overzichtelijk maakt.

 

Ozi Screen Designer

De nieuwste vrijgegeven versie per oktober 2010 van OziExplorerCE is versie 2.34.

Functioneel is deze versie vooral te onderscheiden van vorige versies door de mogelijkheden van instellen met de kaart getoond in de richting van het rijden(course up/Koers op) en de mogelijkheden om de gebruiksschermen zelf te definiëren/op te maken via een gratis PC toepassing Ozi Screendesigner. Deze kunt u downloaden op de site www.Oziexplorer.com.

De Nederlandse help voor dit programma kunt u hier downloaden. U kunt dit helpbestand los gebruiken door het vanuit verkenner aan te klikken of een koppeling op het bureaublad te maken. Ook kunt u na installatie van het programma het bestand “OziCE_screen_designer.chm” eerst hernoemen naar “OziCE_screen_designer (eng).chm” (engelse versie) en het hier opgehaalde bestand hernoemen naar “OziCE_screen_designer.chm”. Bestand staat normaal in de map \Oziexlporer\OziexplorerCE. U krijgt onder de helpknop in het engelse programma de Nederlandse help.

Pas op!!  Voor Windows Vista en Windows 7 kan het zijn dat het helpbestand na downloaden niet geopend kan worden.

Hiervoor is de volgende oplossing: Ga op de naam van het gedownload bestand staan en druk de rechtermuisknop, kies eigenschappen, tabblad Algemeen, onderaan de knop "blokkering opheffen" indrukken en de helptekst verschijnt wel.

Op dit moment worden een aantal zelf gedefinieerde schermen getest in de praktijk. Zo gauw deze goed/praktisch worden bevonden wordt een voorbeeld hier geplaatst.

 

Heeft u opmerkingen of zinvolle aanvullingen dan gaarne een mail naar:  navigatie$janvdh.nl ($ vervangen door @)