Garmin algemene ontwikkelingen.(4-10-2010)

 

Garmin is zonder twijfel de grootste leverancier op het gebied van navigatie voor bezigheden buiten de deur zoals fietsen, wandelen, varen, vliegen en geocachen in allerlei vormen. Hiervoor levert men vaak ook specifieke apparatuur die qua gebruiksmogelijkheden ook specifiek gemaakt is voor het toepassingsgebied. U kunt hierbij denken aan gewicht, schok-, water- en stofbestendig, batterijduur, leesbaarheid van scherm, bediening, prijs, bevestigingsmogelijkheid, grootte van geheugens en accessoires. Kijk er bij aanschaf dan ook goed naar voor welke toepassing u het apparaat wilt gebruiken, want ook de mogelijkheden van de software kan per apparaat behoorlijk verschillen.

Als u onzeker bent kan een bezoek aan bijv. de winkels van Waypoint (www.gps.nl) en het doorlezen van de gegevens op hun site een heleboel verduidelijken. Voor een advies voor Garmin apparatuur verwijs ik u dan ook naar deze bron.

 

Kaarten:

Een van de grote verschillen met de mogelijkheden van OziExplorer is dat de navigatiesystemen van Garmin meestal uitgerust zijn met zg. vector georiŽnteerde kaarten.

Vector georiŽnteerde kaarten zijn kaarten die getekend worden aan de hand van wiskundige formules voor bijv. lijnen, krommingen, vlakken etc. etc. Vector kaarten zijn het meest ideaal voor gebruik bij navigatie.

Voordelen:†††††† de traploze mogelijkheid van zoom;
compacte opslag;
informatie voor navigatie kan uit kaartgegevens worden herleid;
snelle
verwerking met computers.

Nadelen†††††††††† Nog weinig vastgelegd over de wereld en dus beschikbaarheid, mede gezien kosten en actualiteit;

††††††††††††††††††††††† Nog weinig beschikbaar met detailniveau voor fietsen en wandelen.

Opmerking:††††††† niet met alle kaarten van Garmin is routeplanning mogelijk. De topografische kaarten van Garmin bevatten een hoog detailnivo, zijn compact maar zijn over het algemeen niet geschikt om automatisch routes te berekenen. Sinds kort is er echter een nieuwe topo BENELUX 2010 die wel routeerbaar is. Kijk dus bij aanschaf goed naar de mogelijkheden t.o.v. uw doelstelling voor gebruik!
Voor Garmin is inmiddels een routeerbare fietskaart en wandelkaart voor Nederland te koop (zie http://www.gps.nl/onroute_fietskaart.html en http://www.gps.nl/onroute_topo_kaart.html ) . Hierbij zijn een groot aantal bekende tracks, aangevuld met extra info omgezet naar een routeerbare kaart.

 

 

Gratis (beperkt routeerbare) kaarten downloaden voor Garmin.

Op dit moment is er een (gratis) initiatief op internet dat een goed vooruitzicht biedt, namelijk OpenStreetMaps (http://www.openstreetmap.nl/) ook wel afgekort als OSM. Bij dit initiatief, een soort Wiki, wordt het kaartmateriaal ingevoerd/bijgewerkt door allerlei vrijwilligers. Voor Nederland is het basismateriaal beschikbaar gesteld door AND, leverancier van kaartmateriaal voor bijv. Falke. Het loopt al enkele jaren maar nu begint het allerlei subinitiatieven te krijgen in de vorm van specifiek voor fietsen, wandelen en water. Vooral het initiatief voor fietsen levert aardige resultaten op. Zo worden op de kaarten allerlei (knooppunten)routes aangebracht. Ook voor mountainbikers zijn er verschillende trajecten aangegeven.

Het grootste probleem van OSM kan gaan worden de hoeveelheid gegevens die men heeft aangebracht, teveel toeters en bellen bedenken om iedereen te kunnen behagen en het verschil in actualiteit per gebied. Afhankelijkheid van vrijwilligers heeft risicoís in zich. Ik zou zeggen, geniet er van zolang je er je voordeel mee kunt doen. Er zijn op dit moment weinig andere werkbare (gratis) alternatieven. Dit laatste spreekt Nederlanders altijd aan.

 

Ik zal proberen enkele praktische voorbeelden van deze bijzondere initiatieven aan te geven en wat je er mee kunt doen.

Er is routeerbaar kaartmateriaal van OSM(Open StreetMap) op te halen.

Kaartmateriaal wordt reeds voorbewerkt van allerlei landen ter download aangeboden op http://www.velomap.org/download/. Kijk wel een stuk verder op de pagina waar u een landenoverzicht aantreft. De kaart van Nederland gaat ook gedeeltelijk over de grenzen naar BelgiŽ en Duitsland.

Wilt u zelf bepalen welk gebied u op wilt halen, dat kan via http://garmin.na1400.info/routable.php. Wel even geduld bij het opbouwen van het beeld en de kaarten. Kaarten zijn tot nu toe routeerbaar op waypoints, vergelijkbaar met fiets en wandelkaart en volgens mij ook de nieuwe Garmin Beneluxtopo 2010. De OSM kaarten kunnen zonder problemen geÔnstalleerd worden in Mapsource. De procedure is op de site beschreven.

 

Fietsrouteplanner voor OSM kaarten op internet, ook voor route op papier.

Het aardige is dat een route op OSM kaarten van te voren gepland kan worden op internet, ook over de grens, en de track in GPX en XML formaat kan worden gedownload. Lijkt in die zin veel op de planner van de Fietsersbond (http://www.fietsersbond.nl/op-fiets/fietsroute-planner) waar plannen van deur tot deur kan plaatsvinden. De planner voor OSM vindt u op http://www.openrouteservice.org/ , geschikt voor auto, fiets en wandelaar, welke mijns inziens een enorme potentie heeft.

Het aardige van deze planner is dat ook voor personen zonder GPS apparatuur een keurige routebeschrijving in het Nederlands kan worden verkregen. Rechts op de kaart staat een blauw/witte plus waar u een aantal voorkeuren kunt kiezen. Het gebruik is even wennen maar het loont de inspanning. Kies naast de knop Calculate voor ďmore optionsĒ om de taal van de uitvoer in te stellen.

Voor GPS gebruikers is het prettige dat plannen op praktisch hetzelfde kaartmateriaal kan plaatsvinden als welke men in de eigen GPS apparatuur kan plaatsen via de gedownloade kaarten. Garmin gebruikers kunnen de track omzetten naar een routeerbare route met tussenpunten die op het routeerbare gedownloade kaartmateriaal kunnen worden toegepast. Aardig is ook dat de geplande route met tussenpunten als link kan worden uitgevoerd en doorgestuurd naar iemand anders die de geplande route dan ook kan bekijken/downloaden in de planner.